Breaking

LightBlog

Saturday, 4 July 2020

Current world geography question+ Ans.for UPSC/ssc/NTPC Exam





World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.

1.The Puna grassland ecoregion is found in which of the following continents?

[A] Asia
[B] Africa
[C] North America
[D] South America


Correct Answer: D [ South America ]
Notes:
Puna grassland ecoregion is found in the central Andes Mountains of South America. The term Puna encompasses diverse ecosystems of the high Central Andes above 3200–3400 m. It is found above the tree line at 3200–3500 m elevation, and below the permanent snow line above 4500–5000 m elevation.

2.Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN) is a space probe developed to study the atmosphere of Mars. It has been developed by _?

[A] Indian Space Research Organisation (ISRO)
[B] China National Space Administration (CNSA)
[C] National Aeronautics and Space Administration (NASA)
[D] Russian Federal Space Agency (RFSA)


Correct Answer: C [National Aeronautics and Space Administration (NASA)]
Notes:
Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN) is a space probe developed & designed by NASA to study the atmosphere of Mars. It was launched on November 18, 2013, and entered orbit around Mars on around Mars on September 21, 2014.

3.Systematic approach is one of the major approach to study geography. The systematic approach was introduced by:

[A] Eratosthenese
[B] Ptolemy
[C] Alexander Von Humboldt
[D] Karl Ritter


Correct Answer: C [Alexander Von Humboldt]
Notes:
Geography is studied majorly by using two approaches
1. Systematic approach
2. Regional approach
Systematic geography approach was introduced by German Geographer Alexander Von Humboldt where as regional geography approach was introduced by another German geographer Karl Ritter
• Any phenomenon of geography in systematic approach is studied world over as a whole, and then the identification of typologies or spatial patterns is done.

• In the regional approach, the world is divided into regions at different hierarchical levels and then all the geographical phenomena in a particular region are studied

4.Which of the following pertains to “study of Landforms” ?

[A] Geomorphology
[B] Oceanography
[C] Climatology
[D] Marine Geography


Correct Answer: A [Geomorphology]
Notes:
Geomorphology is the scientific study of landforms, their processes, form and sediments at the surface of the Earth. Geomorphology helps to reconstruct history of the surface of the earth through a study of its forms, the materials of which it is made up of and the processes that shape it.

5.Which of the following refers to the study of interface between physical geography and human geography?

[A] Political geography
[B] Geomorphology
[C] Bio geography
[D] Anthropology


Correct Answer: C [Bio geography]
Notes:
Biogeography is the study of the interface between physical geography and human geography. Biogeography includes
a. Plant Geography
b. Animal Geography
c. Ecology
d. Environmental Geography

6.Who among the following published Geographike hyphegesis or “Guide to Geography” in 2nd Century A.D?

[A] Ptolemy
[B] Strabo
[C] Herodotus
[D] Aristotle


Correct Answer: A [Ptolemy]
Notes:
Ptolemy made a number of contributions to geography. His book Geographike hyphegesis or “Guide to Geography” compiled and summarize much of the Greek and Roman geographic information accumulated at that time.
Geographia was written by Strabo

7.Which of the following planet is an example of Terrestrial planet?

[A] Earth
[B] Jupiter
[C] Saturn
[D] Neptune


Correct Answer: A [Earth]
Notes:
Mercury, Venus, Earth and Mars are called as the inner planets as they lie between the sun and the belt of asteroids. Inner planets are also known as Terrestrial planets meaning earth-like as they are made up of rock and metals, and have relatively high densities.

8.Which of the following planet is known as Morning star?

[A] Earth
[B] Venus
[C] Mercury
[D] Jupiter


Correct Answer: B [Venus]
Notes:
Sometimes Venus appears in the eastern sky before sunrise. Sometimes it appears in the western sky just after sunset. Therefore it is often called a morning or an evening star, although it is not a star.

9.Approximately what is the age of the earth?

[A] 3.5 billion years
[B] 4.5 billion years
[C] 4 billion years
[D] 2.5 billion years


Correct Answer: B [4.5 billion years]
Notes:
Earth is the third planet of the solar system as counted from the sun. The Earth also came into existence almost the same time as the other members of the solar system, i.e. around 4.5 billion years ago.

10.What is the distance of the Sun from the Earth?

[A] 7 light minutes
[B] 8 light minutes
[C] 9 light minutes
[D] 10 light minutes


Correct Answer: B [8 light minutes]
Notes:
The Sun is nearly 150 million km away from the Earth. Such large distances are expressed in another unit known as light year.
Light year is the distance travelled by light in one year.
Speed of light is about 300,000 km per second. Thus, the distance of the Sun from the Earth may be said to be about 8 light minutes.
11.Mars appears red because of presence of the following compounds on its surface?

[A] Copper Oxide
[B] Iron Oxide
[C] Copper Sulphide
[D] Magnesium Oxide


Correct Answer: B [Iron Oxide]
Notes:
Mars is known as the red planet because it looks red from Earth. The reddish color comes from the high concentration of iron oxide compounds—that is, rust—in the rocks of the Martian surface
 

12.Australia’s longest river system is made by__?

[A] Darling River
[B] Murray River
[C] Culgoa River
[D] Paroo River


Correct Answer: A [ Darling River ]
Notes:
The Darling River is the third longest river in Australia, measuring 1,472 kilometers from its source in northern New South Wales to its confluence with the Murray River at Wentworth, New South Wales. Including its longest contiguous tributaries it is 2,844 km (1,767 mi) long, making it the longest river system in Australia

13.Aconcagua is the highest peak of which of the below mountains?

[A] Alps Mountains
[B] Ural Mountains
[C] Andes Mountains
[D] None of them


Correct Answer: C [Andes Mountains ]
Notes:
Situated along the border of Argentina and Chile, Aconcagua is the highest peak of Andes Mountains. It is a snow-capped extinct volcano rising to a height of 6960 m (22,834 ft.) above the sea level. It was first climbed by Edward A. Fitzgerald in 1897. It has vertical zones in its natural vegetation ranging from the deciduous forests at the foothills, pine and fir above 2000 m, and alpine pastures at higher altitudes.

14.Which among the following is formed by the process of Lithification?

[A] Granite
[B] Basalt
[C] Marble
[D] Feldspar


Correct Answer: D [Feldspar]
Notes:
Lithification gives rise to sedimentary rocks. Out of the above, only Feldspar is a sedimentary rock

15.What is the name of Earth’s first super continent?

[A] Pangea
[B] Vaalbara
[C] Gondwana
[D] Columbia


Correct Answer: B [Vaalbara]
Notes:
The earth is 4700 million years old and the earliest super continent Vaalbara started forming around 3600 million years ago 

16.In which of the following River Jordan drains?

[A] Atlantic Ocean
[B] Dead sea
[C] Red sea
[D] Gulf of suez


Correct Answer: B [Dead sea]

17.Apart from Saturn which of the following possess planetary possess ring systems of their own?

[A] Jupiter only
[B] Jupiter, Uranus & Neptune
[C] Jupiter & Uranus
[D] Jupiter & Neptune


Correct Answer: B [Jupiter, Uranus & Neptune]

18.Which among the following is the source of Brahamputra River?

[A] Mount Kailash in Tibet
[B] Manasarovar lake in Tibet
[C] Gangotri Glacier
[D] Angsi Glacier


Correct Answer: D [Angsi Glacier ]
Notes:
Brahmaputra originates on the Angsi Glacier located on the northern side of the Himalayas in Burang County of Tibet as the Yarlung Tsangpo River and flows southern Tibet to break through the Himalayas in great gorges. Tsangpo enters India after taking a U turn at Namcha Barwa and flows in Arunachal Pradesh and here we call it Dihang River or Siang River. 

19.On which of the following dates Autumnal Equinox occurs?

[A] March 21
[B] June 21
[C] September 23
[D] March 21


Correct Answer: C [September 23]

20.Tugela is an example of __________?

[A] Waterfall
[B] Shipping Canal
[C] Natural Lake
[D] Salt lake


Correct Answer: A [Waterfall]

No comments:

Post a Comment

Adbox